Una dintre zilele petrecute in Venetia incepe asa: cu primele raze de soare deschizi fereastra catre unul dintre multele canale ale Venetiei. Pe sub aceasta curge elegant, odata cu apa frumos colorata, o gondola cu al ei gondolier care canta de dis-de-dimineata a voie buna “ ‘O sole mio!” – il numesc un mic Luciano Pavarotti. Iar din departari se simte miros de cafea proaspat macinata îmbinat cu cel de croissante abia scos din cuptor, ce te invita la hoinarit pe strazile unice ale Venetiei pentru a descoperi ceva nou! Vis sau realitate?! Un vis ce poate deveni realitate!
Nu mai pierd timpul si hai sa iti povestesc ce poti vizita intr-o vacanta la Venetia fie ea de o zi sau de o saptamana. Hai la drum!
Pentru Tips & Tricks legat de cum ajungi, ce mananci si unde dormi, te invit sa le citesti in articolul Carnaval la Venezia. Aici gasesti cele mai importante obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi intr-o vacanta in orasul gondolelor.
Venetia este un oras pe care il poti vizita in doar o zi, intr-un citybreak sau intr-o vacanta de mai multe zile.
Incepe prin a-ti cumpara un bilet pentru vaporas (vaporetto) valabil pentru 12h – 24h sau pana la 7 zile, in functie de cat timp vrei sa petreci in Venetia. Vaporasul public opreste in toate punctele turistice pe traseul Gara Santa Lucia – Piazza San Marco. Este un mod rapid de a vizita orasul “ „de pe ape”.
Alta varianta este sa urmezi la pas multimea pe traseul Piazzale Roma catre San Marco. Treci peste renumitul Pod Rialto, te poti opri la o cafea pe una din terasele frumos amenajate pe canale, poti fotografia fiecare cladire. Eu am ales aceasta varianta de multe ori. Este foarte frumos!
Si last but not least, cel mai iubit traseu de catre mine, facut la modul “mergi pe unde iti vine”. Personal il ador cel mai mult, pentru ca Venetia este toata frumoasa. Nu exista coltisor, cladire, canal, podulet, gondola si fereastra bine ascunsa la care atarna neglijent si fascinant flori, de care sa nu te îndrăgostești. Si declar ca este o placere sa te pierzi pe stradutele acestui oras “construit pe ape”, pe care cu siguranta nu il vei uita curand.
Piazza San Marco
Marea Piata unde sade maiestoasa Basilica San Marco. Locul unde te asteapta vestitii si prietenosii porumbei, dornici de cate o frimitura – Atentie! De cativa ani este interzisa prin lege hranirea lor. Inainte de constructia Bisericii San Marco aceasta zona era pur si simplu o gradina mare traversata de raul Batavian.
Tot in vremuri antice, inainte ca acest loc sa devina faimos si inconjurat de baruri -foarte scumpe, acest loc era dedicat gazduirii de targuri, turnee, procesiuni si vestitele arene romane pentru vanatoarea de tauri. In ziua de azi poti sa iti odihnesti baschetii admirand turistii care trec entuziasmati de atata frumusete.
Basilica San Marco
Inspirata de Biserica celor doisprezece apostoli din Constantinopol, a fost construita pe la 1063 pe locul unde au fost primele doua biserici dedicata Sfantului Evanghelist Marcu, ambele distruse de incendii. Corpul Sfantului a fost adus la Venetia dupa ce a fost furat din Alexandria, Egipt, de doi negustori venetieni. De atunci, Bazilica este imbogatita continuu cu marmura si mozaicuri, extinsa, decorata cu coloane si statui, pana in zilele noastre cand a devenit capodopera admirata de turisti din intreaga lume.
Fatada si interiorul bisericii sunt imbogatite de numeroase ofrande pretioase pe care venetienii le-au adus timp de secole, din toata lumea, facandu-le cadou celui mai reprezentativ monument al intregului oras. La exterior este inca vizibil unul dintre mozaicurile originale care reprezinta intrarea corpului in Basilica si cópii ale cailor de bronz daruiti de catre venetieni Constantinopolului, in timpul Cruciadei a IV-a. O vizita in interiorul Bisericii merita, nu te speria de coada lunga, merge repede. Pentru a vedea Tezaurul Bisericii aflat la subsolul cladirii te costa 2 euro. Accesul catre etaj se face pe o scara incredibil de stramta, iar cu 5 euro poti vizita intregul etaj si, punctul forte, terasa de unde poti admira Piazza San Marco de sus.
Palatul Dogilor (Palazzo Ducale)
Acest palat este comoara venetienilor. Resedinta celor 120 de Dogi si protagonistul multor evenimente importante pentru orasul Venetia. Prețul biletului de întrare este de 19 euro, dar merita fiecare centezime cheltuita. Stilul Palatului Ducal a suferit, de-a lungul anilor, multe modificari din cauza incendiilor teribile care au avut loc aici. Refacerea lui a costat sume uriase platite din cuferele statului Italian. Importanta politica a Palatului este de asemenea subliniata de Napoleon Bonaparte atunci cand, in 1797, a cucerit orasul.
Clopotniţa San Marco din Veneţia
Clopotnita San Marco este unul dintre simbolurile istorice ale Venetiei. Cu o inaltime de aproape o sută de metri, o gasesti intr-un colt al Pietei San Marco, chiar in fata Bisericii. In varful clopotnitei sunt cele doua figuri de lei care alterneaza intre ele cu figuri feminine ale Venetiei. Clopotnita din Piata San Marco este numita de venetieni „El Paròn de Casa” (proprietarul orasului). Ea atesta istoria antica a orasului, ceea ce o face unul dintre monumentele cele mai vizitate din Venetia. Pana in varf se poate urca cu liftul iar de sus poti vedea o altfel de Venetie. Nu se vad canalele . Costul biletul de întrare este de 13 euro, iar daca faci rezervare online aici :https://www.venetoinside.com eviti coada interminabila si castigi timp.
Canale Grande
Venetienii il numesc Canalazzo. Este modul lor de a identifica Canale Grande. Marele Canal traverseaza Venetia pe o distanta de 4 kilometri, impartind centrul istoric al orasului in doua. Mult mai vechi decat orasul, canalul are o forma literei S si in unele locuri ajunge la 5 m adancime. Latimea sa variaza in functie de zonele din oras, in unele locuri ajungand pana la 70 de metri.
Iti recomand un tur cu barca sau gondola pe traseul Gara Santa Lucia -Piazza San Marco.
Asa vei avea ocazia nu numai ca sa iti odihnesti baschetii, dar si sa admiri o altfel de Venetia cu palatele ei toate asezate de-a lungul canalului si care parca sunt la concurenta care sa arate turistilor frumusetea lor. Observand toata aceasta frumusete a cladirilor, a stradutelor si a teraselor frumos amenajate pe marginea canalului in timp ce barca “curge la vale” catre Piazza San Marco vei intelege de ce Venetia este unul dintre cele mai dorite orase turistice din lume, atangand un flux de peste 20 de milioane de turisti anual.
Podurile din Venetia
Nu sunt chiar usor de numarat. Deoarece Venetia are 354 de poduri si podulete ce traverseaza sutele de canale ale orasului. Ele sunt dovada vie ca venetieni au fost capabili de a transforma nevoia lor de a traversa si a comunica intr-o nota distinctiva a orasului. Poate cel mai faimos printre turisti este Podul Suspinelor. Dar nu toata lumea stie ca acest nume nu deriva din suspinele indragostitilor ce treceau pe dedesupt jurandu-si iubire vesnica. Se pare ca suspinele care dau numele podului erau cele ale condamnatilor. Acestia, in drum catre inchisoarea din apropiere, treceau pe sub acest pod.
Nu mai putin faimos decat Podul Suspinelor il gasesti traversand Canale Grande, cu toata frumusetea lui, acoperit de arcade pe cunoscutul Ponte Rialto. In 1593 Podul Rialto a inlocuit podul antic facut din barci de lemn care permitea trecerea catre piata centrala a Veneției, iar astazi poate fi numita centrul comercial al orasului. Aici gasesti de la legume pana la masti de carnaval. Podul este unul dintre cele mai faimoase puncte fotografice din lume. Pentru iubitorii de fotografie recomand sa fie la asfintit in acest loc. Veti putea admira si fotografia un adevarat spectacol al naturii imbinat cu ceea ce este construit de mana omului .
La Libreria Acqua Alta
Tot la pas prin Venezia am descoperit acest loc de o unicitate absoluta dupa cum spune si istoria sa. Biblioteca “La Libreria Acqua Alta” este una dintre cele mai originale librarii din lume. O gasim in Via Calle Longo Santa Maria Formos 5176. Eu fiind mare iubitoare de carti nu pot sa nu va dezvalui acesta binecuvantare pentru sufletul oricarui iubitor de carti.
Venetia nu inseamna sa te limitezi doar la aceste puncte de atractie pe care le-am enumerat. Daca timpul petrecut in oras iti permite eu iti recomand sa mai alegi:
– o plimbare cu simbolul Venetiei, gondola – pont: in cursul saptamanii costa in jur de 70 euro, in weekend chiar dublu. Imbarcate la o plimbare cu gondola de pe unul din canalute si ai o sansa sa negociezi un pret mai bun cu gondolierul.
– o cina la vestitul restaurant Hard Rock Cafe din Venetia. Este situat in spatele celei mai mari atractii turistice ale orasului si una dintre cele mai renumite piete din lume, Piazza San Marco. Nu este un restaurant ieftin dar merita pentru macarea delicioasa, serviciul impecabil si atmosfera care face toti banii. Recomand o rezervare din timp pe http://www.hardrock.com/cafes/venice/it/ .
– daca vrei ceva mai hippy cumpara o sticla de vin de la unul dintre multele supermarketuri din oras, așează-te frumos pe marginea lui Canale Grande la apus si hraneste-ti sufletul cu toata aceasta frumusete din jur.
– aventureaza-te cu un vaporetto catre insulete Murano, Burano si Trocello.
– viziteaza Bazilica Santa Maria della Salute care gazduieste lucrarile de Titian si Tintoretto.
Dupa cum vezi in acest articol Venetia se poate vizita si in doar o zi. Te invit aici ca sa vezi “Venetia in Imagini” si te astept la urmatoarele articole cu alte ponturi pentru vacante peste tot in jurul lumii #aroundtheworld .
Buna. Sper la o indrumare din partea ta, daca spui ca te duci de cateva ori pe an ☺️. In ce perioada e cel mai ok sa mergi pentru a vizita ( avem si copilul cu noi), nu pentru a sta la plaja. Citesc despre inundatii, ba caldura prea mare si umiditate ridicata, ba tantari prea multi, ba miros de alge moarte. Daca stai sa citesti pe internet, pare ca nici un anotimp nu e potrivit pentru Venetia. 🫣 Pls Help!
Autor
Buna!
Perioada ideala pentru mine personal nu exista cand vine vorba despre a vizita Venetia. Pentru ca oricand merg are un fascin diferit, de fiecare data o vad altfel, o vizitez altfel, o ador ce sa mai 🙂 acum probabil depinde si ce astetari ai si cu ce „lentile” privesti. Din fericire am avut ocazia sa o vizitez in toate anotimpurile in ultimii 12 ani,si tot din fericire nu am avut neplaceri dintre cele despre care „vorbeste lumea” 🙂 Daca este sa iti recomand ceva indraznesc sa o fac sfatuidu-te sa mergi in perioada faimosului carnaval, de obicei se tine la inceputul lunii februarie. Vibeul din acea perioada este unic, te face sa uiti de tot ceea ce „vorbeste lumea”. Cat despre vreme este tare dificil sa nimeresti timpul ideal dupa cum observam zilnic.
Una peste alta tpot ceea ce iti recomand este sa mergi sa vizitezi Venetia, daca asta iti doresti!
Multumesc pentru timpul acordat !!! te imbratisez
Întotdeauna impresionantă. Asa o gasesc mereu…după 3 vizite în acest oraș parca tot am senzatia ca nu am vazut tot.
Buna! Daaa, absolut de acord cu tine… eu merg de cativa ani buni, de cateva ori pe an si nu ma satur de orasul asta. Multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa treci pe aici!
Am mai zis-o,un vis care super sa se faca realitate si la mine.Si ma voi ghida dupa hoy ce scrii pe aici despre minunata Venetie.Pup Corina. Da-i inainte
Iti doresc din sulfet, ca acest vis sa ti se implindeasca. Te astept prin zona, la un cico si multe povesti ! Te pup !