Vacanta în Cipru ? Ghid cu informatii, ponturi si pareri sincere pentru o vacanta de vara reusita

Este tanara, este frumoasa, plina de talent, printre altele avem in comun pasiunea pentru fotografie si calatorie,. iar mai jos iti povesteste despre saptamana de vacanta in Cipru.

Cipru, o tara frumoasa, inca salbatica in unele locuri, care pe unii ii lasa cu rasuflarea taiata, iar pe altii ii impresioneaza doar partial. Daca te gandesti sa iti planifici o vacanta in insula Afroditei, citeste pas cu pas acest articol si decide daca este pentru tine si daca merita investitia.Cipru

Inainte de orice alte discutii:

Cu ce ajungem in Cipru?

O intrebare banala care isi gaseste rapid raspunsul. Cipru face parte din UE, asadar nu este nevoie de pasaport pentru a calatori pe tot teritoriul acestei tari.

  • Avion:

In Cipru, exista doua aeroporturi interantionale: Larnaka International Airport si Paphos International Airport. Din cautarile mele, am observat ca exista zboruri directe atat din Otopeni, cat si din Cluj (ce-i drept,. mai rare sau cu escala in Otopeni). Preturile difera, am gasit si zboruri la 200 lei (doar dus) si la 650 (dus-intors).

*Pro-tip: intrati pe site-ul www.skyscanner.ro, alegeti perioada dorita si porniti notificarile de pret. Asa veti gasi cele mai avantajoase costuri.

  • Masina

Ceva ce nu as face este traseul cu masina pana in Cipru. In cazul in care sunteti pasionati de roadtrip-uri, poate fi o super idee pentru o vacanta de o luna. sau chiar mai mult, in care sa vizitati si Turcia, si Cipru. Altfel, este un drum lung, obositor si costisitor (exista taxe de drum si treceri cu feribotul) pe care nu l-as recomanda.Din research-ul facut, am vazut ca se poate ajunge si cu autocarul.

Unde stam in Cipru?

Daca ar fi sa recomand ceva din toata inima, acela ar fi Evripidou Holiday Flats. Iata si motivele:

  • Este un complex (daca as putea sa-l numesc asa) de apartamente complet utilate, moderne, curate si ingrijite.
  •  Se gaseste foarte usor pe booking.
  • Are preturi foarte rezonabile.
  •  Este plasat foarte bine, aproape de trei locatii unde se poate servi masa, doua magazine non-stop si statie de autobuz.
  • Oamenii de aici sunt extraordinar de primitori si calzi, gata sa te ajute cu un sfat sau orice problema pe care o ai.

*Pro-tip: faceti rezervarea din timp, ca se duce ca painea calda. Noi am rezervat din martie pentru iulie.

Cu ce ne plimbam in Cipru?

Am luat in considerare doua variante:

  • Inchiriere masina:

Cred ca au gresit numele cand i-au spus Insula Afroditei. Mai degraba trebuia s-o numeasca Railul Rent-a-car-ului. La fiecare colt de strada gasesti cate o agentie de inchiriere masini, unele cu preturi mai mari, altele cu preturi mai mici.

Preturile difera in functie de perioada in care inchiriati, de numarul de zile si de masina. Noi, spre exemplu, am fost in cel mai nefavorabil caz. Am inchiriat pentru ultima zi la pretul de 35 euro + 5 euro (asigurare in caz de accident) + 25 euro (benzina consumata) + 50 euro (depozitul pentru benzina, care ne-a fost restituit), fara depozit.

Agentia se numeste Kamoully (sper sa nu gresesc), insa nu o pot gasi pe Google.

*Pro-tip: Fiti foarte atenti si intrebati daca blocheaza depozit, daca blocheaza bani pentru motorina sau daca ofera asigurare in caz de accident si ce preturi au acestea.

  • Autobuz

E simplu cu autobuzul in Cipru. Reteaua lor de transport in comun e destul de banala, organizandu-se astfel:

– Autobuze care fac legatura intre orase si au urmatoarele  preturi: 4 euro – traseu unic, 7 euro – abonament de o zi, 33 euro – abonament de o saptamana.

Pentru alte detalii, si program: http://www.intercity-buses.com

– Autobuze din interiorul oraselor, care nu apartin de „intercity” si au pretul de 1,5 euro/calatorie, indiferent de lungimea acesteia.

*Autobuzul din Larnaca nu are program de noapte si functioneaza pana la ora 23, din cate am inteles de la localnici, insa cel din Ayia Napa are program aproape non-stop: de la 6:30 pana la 4:30, pe parcursul noptii practicand tarife speciale.

Ce vizitam in Cipru?

Am tot auzit oameni spunand “Aaaa, in Cipru nu ai ce face o saptamana!”, “Cipru? In cinci zile vizitezi tot si faci si plaja”. Eu nu stiu ce le-au dat mamele lor sa manance cand erau mici de au avut asa super-puteri acum… Noi nu am reusit sa vedem decat tarmul sudic in sapte zile. Ce-i drept, am ales si un ritm domol, de concediu, ca sa nu plecam mai obositi decat am venit. Asadar, uite ce am vizitat noi:

  • Mackenzie Beach

Daca esti fan avioane, aici e locul tau. Mackenzie este o plaja situata la 50m de pista de aterizare a aeroportului Larnaka. Este locul unde poti savura un cocktail in colacul tau flamingo si poti admira avioanele aterizand de la o distanta pe care rar o mai poti intalni.

  • Plajele din Oroklini

In zona cazarii amintite mai sus, se gasesc numeroase plaje neamenajate, aproape goale, sau goale, unde te poti bucura de frumusetea naturii.

  • Ayia Napa

Stand de vorba cu proprietarul de la Evripidou, ne-a facut si cateva recomandari, iar cand a venit vorba de Ayia Napa, reactia lui a fost: “That is a place for you and people like you” ( Este un loc pentru tine si oameni ca tine). La inceput am fost usor incurcata despre modul rapid de a ma cataloga, dar cand am facut primul contact cu acest oras am inteles.

Este, probabil, cel mai tanar si mai plin de viata oras al Ciprului, fiind impanzit de tineri, dornici de distractie. Petrecerile incep de la ora 16 si tin pana la rasarit, intretinute de dj, care mixeaza absolut minunat.

Cum ajungem?

Autobuzul Intercity din Larnaca.

  • Nissi Beach

Chiar daca e zi, Ayia Napa nu-si pierde statutul, datorita superbei plaje Nissi. N-o sa incerc sa spun mai mult de atat, pentru ca oricum nu-si au rostul vorbele: Daca vrei sa-ti fraieresti prietenii de pe Facebook ca ai ajuns in Maldives, vino si fa-ti poze in apa de la Nissi. E de trei ori mai ieftin!

La 20m de plaja se afla o insulita stancoasa, de unde se poate face cliff jumping, dar cu foarte mare grija!!!

Maestre, sa intre pozele!

Again, se ajunge cu autobuzul Intercity din Larnaca pana la statia Nissi Beach.

  • Cavo Greco/Cape Greco

Renumitul parc national Cavo Greco este o intindere desertica (as putea spune), care ofera peisaje impresionante, insa trebuie luate in considerare cateva aspecte importante:+ Parcul este foarte mare.

*Pro tip:  vizitati-l cu o masina, un scuter sau un buggy.

+ Clima din Cipru este mediterana, asta inseamna ca la ora 9 sunt deja aproape 30 de grade (in iulie, cand am fost noi)

*Pro tip: Ar fi bine sa ajungeti in parc pe la ora 8, sa aveti cu voi apa si ceva de pus pe cap.

+ Daca alegeti sa mergeti pana la parc cu autobuzul, primul care pleaca din Larnaca este la 7:30 si ar fi bine sa mergeti cu acesta, mai tarziu este mult prea torid pentru a vizita.

+ Nu exita semne care sa va indrume.

*Pro tip: Asigurati-va ca aveti telefonul incarcat si internet disponibil, pentru ca Sfantul Google este singurul care va ghida.

+ Tot in Cavo Greco se gaseste si calea Afroditei, un traseu de 8 km, pe care noi nu l-am parcurs.

  • Konnos Beach

Mergand prin parcul Cavo Greko se poate ajunge la o plaja din apropiere. Nu este tocmai cel mai impresionant loc, insa dupa atata mers prin caldura, nu o sa va doriti decat o baie in apa marii. Pentru ca sunt stanci in apa, puteti face snorkeling sau puteti sari.

  • Fortul Larnaca

  • Situl Arheologic Paphos

Este un loc plin de istorie, in care puteti vedea mozaicuri vechi, urme din casele lui Theseus si Dionisie, biserici medievale, castelul din Paphos si alte relicve.

Intrarea este 4.5 euro pentru adulti si gratis pentru studenti.

  • Croziere Paphos

Tot din apropierea Sitului Arheologic se pleaca si in croaziere pe mare, cu vase al caror fund este din sticla. Se trece pe deasupra epavei spaniole, se pot vedea bureti de mare si se fac opriri pentru inot in larg.

Preturile incep de la 10 euro/adult.

Tot de aici se organizeaza si plecari cu barci speciale catre zonele de unde se pot vedea broaste testoase, croaziere la apus, cu spectacol de artificii, sau se pot organiza scufundari la epava.

  • Stancile Afrofitei

Acesta este locul unde Afrodita a fost zamislita de catre tatal ei, Zeus, si a iesit din spumele marii. Legenda spune ca daca o persoana inconjoara stanca inotand va ramane vesnic frumoasa. Noi nu ne-am rezumat doar la inotat, ci am facut si putin cliff jumping de pe ea.

  • Lacul sarat din Larnaca

Acest lac este superb in aprilie, cand este impanzit de pasari flamingo.

Ce mancam in Cipru?

Fiindca a fost administrat si anexat o perioada de Marea Britanie, in Cipru a capatat multe influente vestice, printre care condusul pe partea stanga si micul dejun englezesc.

  • Mic dejun englezesc

Asadar, gasiti la aproape orice restaurant din zona aceasta varianta in meniu. Noi am fost chiar la un  restaurant specializat pe acest tip de mancare, in apropierea locului unde am fost cazati.  The Greeky Spoon se numeste si are cateva variante foarte rezonabile la pret.

Noi am servit 3 portii specifice de mancare, impreuna cu o cafea si o apa la doar 12 euro.

  • Fish Meze

Daca ar mai fi un lucru care mi-a cucerit inima in Cipru (dupa cazare), acela e Fish Meze. Sapte zile am reusit sa mancam aceasta intindere de mancare ( va explic imediat de ce “intindere”) si sa nu ne saturam. Este un mix super reusit de peste, fructe de mare si specialitati cipriote. Se serveste pentru minim doua persoane, dar e mult prea mult pentru doua persoane, abia patru reusesc sa il termine complet.

Am comandat in mai multe locuri, insa singurul care ni s-a parut cel mai bun si cel mai complet a fost la Taverna Varelli din Larnaca, unde platoul contine:

  • pita cipriota
  • paine pregatita cu ulei de masline si usturoi
  • cartofi, morcovi, masline marinate
  • icre
  • tahini
  • salata village
  • unt
  • cocktail de creveti pe pat de salata si sos
  • midii
  • homar
  • tentacule de caracatita si baby octopus
  • calamari si inele de calamari
  • midii in sos pe pat de risotto
  • cartofi chips
  • cod
  • crab
  • ciuperci umplute
  • si alte vietati pe care fie nu stiu cum le cheama, fie le-am omis, dar foarte, foarte bune!!

  • Deserturile

Katimeri. Este o pita cu menta si branza peste care se pune miere.

Kataifi si baklava.

– Loukoumi. Este asemanator rahatului turcesc.

– Livanezica??   Am cumparat acest desert de la un market din zona, iar cand am intrebat-o pe domnisoara care vindea cum se numeste, mi-a raspuns livanezica, insa nu am putut gasi nimic pe internet, asa ca daca sunteti curiosi intrebati.

Multumesc, draga Denis pentru toate aceste informatii pretioase! M-ai convins sa trec pe  wishlist vacanta in Cipru.

Pentru ca lumea calatoriilor noastre este prea frumoasa ca sa nu o impartim cu tine!

5 Comments

  1. Anda
    2 februarie 2023 / 22:34

    foarte utile informatiile.
    mai ales cea cu pasarile flamingo.

  2. Monica
    30 iulie 2018 / 11:15

    Frumoasele mele! Mulțumim pentru ponturi si poze!

    • corina
      30 iulie 2018 / 18:40

      Oricand cu mare drag! Multumim foarte mult pentru felul in care ne esti alaturi 🙂

  3. Stefan
    29 iulie 2018 / 1:46

    Foarte frumos!!

    • corina
      30 iulie 2018 / 18:41

      Multumesc din suflet !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Booking.com

Where to next ?