“Prima data cand am plecat in Asia, a fost ca sa ma regasesc.
Si te-ai regasit?
Da!
Daca te-ai regasit, atunci de ce te intorci mereu in Asia?
Pentru ca am ramas acolo!”
Marco Corallo
Dumnoen Saduak Floating Market,
este cea mai cunoscuta si cea mai usor accesibila piata plutitoare din intreaga Thailanda, frecventata de turisti mai mult decat de localnici.
Desi unii spun ca nu se merita sa faci aceasta excursie, fiind una dintre locațiile din Thailanda unde totul este destinat masei de turisti din intreaga lume, ce se perinda zilnic pe aici, motiv pentru care este exagerat de aglomerat, eu zic ca macar o data in viata merita sa ajungi aici.
Iti spun si de ce :
- vei face fotografii frumoase, toate colorate si atat de diverse fata de tot ceea ce intalnesti in vacantele tale, incat atunci cand te vei intoarce acasa si te vei uita de pe canapeaua ta la ele, vei avea la ce sa visezi frumos.
- te vei alege cu cel putin o idee despre ce insemna Thailanda in urma cu sute de ani, desi nu este o piata 100% autentica. Dar in zilele noastre sunt putine imprastiate prin Thailanda, in general le găsim în mediul rural si nu sunt foarte usor accesibile.
- Floating Market Dumnoen este situat la 20km nord de Samut Songkhram, iar daca faci o excursie pe cont propriu te poti opri si la Floating Market Amphawa, alt obiectiv turistic super renumit din Thailanda. Iar de aici poti continua drumul catre Dumnoen Saduak Floating Market cu coloratul Tuk-tuk, in a lua în jur de 30min.
- Desi pentru gustul meu este un loc prea comercial si prea aglomerat, are farmecul lui unic si mi-as fi dorit sa fac aceasta excursie pe cont propriu.
Poate chiar cu o cazare in zona, care sa imi permita ca in dimineata urmatoare, la prima ora sa ma amestec printre localnici, sa fotografiez primele barci traditionale care isi fac prezenta incepand cu ora. 6.00 a.m., si sa evit traficul infernal de pe canale provocat de barcile cu motor destinate deplasarii masei de turisti.
- Odată ce ai ajuns in piata, poti face o plimbare pe malurile canalului, printre tarabe si magazinase unde sunt expuse marfuri, haine, suveniruri, restaurante, o mare varietate de fructe și legume produse de fermierii locali.
Printre terasele cu mancaruri traditionale tailandeze (inghetata de cocos WOW, banane in miniatura super gustoase, nu rata traditionalul mango cu orez – 0,80centi – sau o cafea thai)
- Una dintre cele mai populare activitati ale vizitatorilor si ale localnicilor este sa manance peste la gratar – in special creveti, crustacee si calamar- cu garnitura de orez, legume si sos super iute, direct la bordul barcilor din lemn.
- Nu rata o plimbare cu barca traditionala pe canale (5euro), aici ai ocazia sa negociezi si sa cumperi diverse suveniruri la preturi super ok, de la magazinasele de pe margine.
- Nu ezita sa negoziezi pentru orice, ei îți cer preturi fenomenale la „prima strigare”, iar prețul corect, bănuiesc eu, este acela când ajungi la jumătate față cât cer ei inițial. Tine cont ca dupa ora pranzului, deja barcile cu localnici se retrag de pe traseu iar multe magazine incep sa inchida.
Dar dupa cum ti-am povestit in Partea a II-a a vacantei mele din Bangkok poti face aceasta vizita „book-uind” o excursie de o zi la doar 20 Euro (vezi detalii aici).
Kanchanaburi, podul peste raul Kwai si istoria Thailandei
Alta excursie pe care am avut onoarea sa o fac si despre care, spre rusinea mea, nu stiam nimic in afara de fotografiile vazute pe instagram. Se afla la aproximativ 100 de km distanta de Bangkok, in zona Kanchanaburi.
Care dupa ce il vizitezi si ii afli istoria, te trimite cu gandul la sacrificiile pe care le-au facut stramosii nostri ca noi sa avem libertate si drepturi.
M-a impresionat prin peisajele oferit, dar cel mai mult prin faptul ca acest oras a jucat un rol important in istoria acestei tari. In timpul celui de-al doilea razboi mondial. Kanchanaburi a fost baza fundamentala pentru construirea retelei feroviare care conecteaza Thailanda de Birmania (Myanmar).
Atractia turistica din zona este faimosul pod peste raul Kwai, protagonistul principal al filmului „The Bridge on the River Kwai” (1957) al lui David Lean.
Celebra cale feroviara dintre Birmania si Thailanda, construita de catre prizonierii de razboi britanici, olandezi si americani, este defapt un proiect japonez, care a luat nastere pentru a sprijini armata japoneza din Birmania.
In timpul constructiei sale au murit circa 13.000 de prizonieri de razboi, iar corpurile lor au fost ingropate de-a lungul caii ferate. Se estimeaza ca au decedat in timpul proiectului intre 80.000 si 100.000 de civili – deportati fortat din Malaezia si Indiile de Est olandeze sau inrolati in Thailanda si Birmania.
In fiecare an, timp de zece nopti, la sfarsiul lui noiembrie se desfasoara festivalul River Kwai Bridge. Cu spectacole de lumini si sunete special concepute pentru a reaminti primul bombardament al podului, de catre americani, care a avut loc in 1944. Totul este facut in asa fel ca „sa se retraiasca” acest moment istoric experimentat in timpul razboiului.
Nu ezita sa vizitezi Muzeul de Razboi. Muzeul, de fapt, iti permite ca sa intri in contact prin articole de ziare, fotografii si picturi cu acest moment istoric al Thailandei, din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Iar partea cu adevarat impresionanta este constructia in timp real al colibelor invelite cu paie, unde prizonierii de razboi erau inchisi.
Inchei aici povestea despre aceste doua experiente din Thailanda care mie mi-au mers in suflet si mi-au oferit posibilitatea de a ma conecta si a intelege mai bine istoria acestui popor.
Si care mi-au amintit, inca o data, ca a calatori inseamna mult mai mult decat a te deplasa de la o destinatie la alta.
Te invit sa lasi un comentariu cu ceea ce iti merge la suflet in vacanta ta, asa reusim sa inspiram si alti calatori.